štvrtok 27. marca 2014

Prečo by Slováci nemali voliť Róberta Fica?

Predvolebná kampaň sa skončila a máme tu moratórium. Už zajtra, 29. marca (sobotu) sa na Slovensku uskutoční druhé kolo prezidentských volieb. Mnohí z nás si v tejto súvislosti kladú logickú otázku: „Koho mám voliť, Kisku, alebo Fica? “. 
V prvom rade chcem zdôrazniť, že nie som podporovateľom Fica ani Kisku. Pri súčasných pomeroch ale považujem jednoznačne za dôležité oslabiť z môjho pohľadu silnejšieho nepriateľa. Neobstoja ani argumenty, že treba podporiť sociálne cítiiaceho Róberta Fica, aby sme náhodou nezvolili úžerníka.  Nezabúdajme, že práve Róbert Fico spoločne s SDKU, KDH, SNS, SMK a ďalšími štandardnými politikmi nesie zodpovednosť za súčasný katastrofálny stav Slovenska. Pokiaľ aj Kiska zarábal nemorálne, tak práve Róbert Fico mu to všetko v minulosti toleroval a umožnil. Veď Róbert Fico bol už pri moci, respektíve mal pod kontrolou políciu, sudy, úrady aj zákonodarnú moc, takže nemusel rozprávať, ale konať.
 Ako dlhodobý kritik súčasného liberálnemu kapitalizmu, zastávam názor, že volebná prehra Fica oslabí SMER. Aj keď  Kiska nebude pre Slovensko žiadna výhra, odstavíme najskôr jedného nepriateľa, aby sme mohli neskôr poraziť toho druhého. 
Rovnako sa netreba obávať ani niektorých trápnych Kiskových názorov. Súčasný prezident SR je len bezvýznamná a zbytočne dobre platená figúrka. Slovenský prezident nemá reálny podiel na moci, takže nemá čo pokaziť. Jedinou, z môjho pohľadu významnou právomocou je podávanie oficiálnej správy o stave SR. Práve tu by mohol vzniknúť problém, pokiaľ sa Fico ako predstaviteľ vládnej strany SMER- SD stane prezidentom.  Dôvodne sa možno obávať, že ako kandidát SMERU urobí všetko preto, aby sa Slováci nedozvedeli o prešľapoch ktoré SMER urobil, alebo v budúcnosti urobí. Odrazu budeme zo všetkých strán počúvať, ako všetko skvelo funguje. Každý Slovák by si mal  uvedomiť, ako dnes väčšina národa žije. Stačí sa pozrieť na reálnu životnú úroveň slovenských pracujúcich. Rovnako netreba zabúdať na to, kto nesie za súčasný stav zodpovednosť. Bohužiaľ,  práve my Slováci sme väčšinou opakovane od roku 1989 volili tých istých- klamárov a podvodníkov, ktorí nám sľubovali dvojnásobné platy, istoty, druhé Švajčiarsko, alebo iné bludy.  
Rozhovor Marián Mišún a Róbert Fico

Veľkým nebezpečenstvom v prípade Ficovho víťazstva je zároveň tzv Ovčí efekt, podľa ktorého sa ľudia dokázateľne pripájajú k určitým názorom, pretože ich údajne zastáva väčšina. Napr. v súvislosti s prieskumami verejnej mienky a prognózami, známy novinár Ilowiecki opisuje tzv. „ovčí efekt“: „Stáva sa, že mnohí spočiatku najprv nerozhodní sa pri konečnom rozhodovaní riadia výsledkami sondáže a hlasujú za toho kandidáta (stranu), ktorý získal prevahu. Tento jav sa nazýva „ovčí efekt“. Ovca totiž nasleduje stádo a stádo zasa ide za tou, ktorá sa naľakala a uteká. Preto je v niektorých štátoch zakázané zverejňovanie výslkedkou nejaký čas pred voľbami, ale obyčajne je príliš krátky a „ovčí efekt“ pretrváva.“(Ilowiecki, 2003, s. 70)
Úžasnú silu ovčieho efektu dnes predvádzajú Slováci najmä svojou neuvážene vysokou podporou Róberta Fica, ktorého politická strana SMER-SD v roku 2012 získala až 44,41% voličských hlasov. Podobne v minulosti Slováci hromadne prezliekali kabáty, keď spočiatku masovo podporovali Jozefa Tisa, neskôr komunistov, a nakoniec Vladimíra Mečiara. Práve z tohto dôvodu si netreba idealizovať inteligenciu väčšinového ľudského stáda. Popritom nezabúdajme, že Fico je priamou súčasťou tohto chorého systému.
Volebnou prehrou Róberta Fica môžeme chorý systém narušiť natoľko, aby už v najbližších voľbách postretol SMER podobný osud ako v minulosti zažilo HZDS. Našim prvoradým cieľom musí byť získať moc, pretože kto je pri moci, ten určuje pravidlá. Zároveň odstavením SMERU tiež môže vzniknúť vhodné politické vákuum a príležitosť pre nás nacionalistov.   

1 komentár: